فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 58، پاییز 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/09/25
  • تعداد عناوین: 5
|
  • هاشم نیکومرام، محمدعلی عبدالوند صفحات 1-24
    هر سازمان رسالتی دارد وبا توجه به چشم انداز بلند مدتی که برای خود ترسیم نموده، اهدافی را مشخص می نماید. طبیعی است که اهدافی باید زائیده تجزیه و تحلیل همزمان و توام فرصت ها و تهدیدات خارج سازمان و نقاط قوت و ضعف درونی آن باشد. اهداف مشخص می کنند که سازمان می خواهد به چه نقطه ای برسد و یا به عبارتی، مقصد کجا است. استراتژی، شیوه حرکت و برنامه حرکتی مدیریت برای دستیابی به اهداف را نشان می دهد. در این مقاله مشخص گردیده که سازمان ها در رابطه با استراتژی باید به سه مولفه اساسی توجه داشته باشند. این سه مولفه عبارتند از: استراتژی تعیین جهت سازمان، استراتژی پورتفوی، و استراتژی ولایی. در طول مقاله اجزای تشکیل دهنده این استراتژی ها به تفضیل ارائه و مورد بحث قرار گرفته است. هنر مدیریت آن است که با توجه به رسالت و اهداف مشخص شده سازمان، ضمن آشنایی با انواع استراتژی ها و با توجه به شرایط درونی و بیرونی سازمان، بهترین گزینه های مختلف انتخاب کرده تا بهتر بتواند سازمان را در دستیابی به اهداف خود هدایت کند.
    کلیدواژگان: استراتژی، استراتژی پورتفولیو، شایستگی محوری، استراتژی ولایی، ادغام، پیوند استراتژیک، تامین منابع خارج از سازمان، استراتژی رشد، استراتژی تعیین جهت سازمان، سرمایه گذاری مشترک
  • نادر قلی قورچیان، پریوش جعفری صفحات 25-49
    امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، بسیاری از جنبه های زندگی اجتماعی را متحول و دگرگون کرده است. یکی از تحولات اخیر در عرصه آموزش دانشگاهی ، ظهور دانشگاه های مجازی است. دانشگاه مجازی، یک محیط آموزشی که با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات و از میان برداشتن موانع زمان و مکان، دستیابی به فرصت های آموزشی متنوع و متناسب با سبک و سرعت دلخواه فراگیران را تسهیل و تسریع بخشیده است. این پژوهش با هدف ارائه یک مدل مناسب جهت راه اندازی دانشگاه مجازی در کشور و به منظور روشن نمودن ابعاد نظری و ادراکی آن،به کالبد شکافی دانشگاه های مجازی به عنوان نسل چهارم و پنجم آموزش از راه دور پرداخته است. در راستای این هدف،با استفاده از مرور ادبیات مربوطه و مطالعه تطبیقی، مولفه های اصلی دانشگاه مجازی استخراج، و مدل پیشنهادی با یازده مولفه (فلسفه و اهداف؛ مبانی نظری؛ زیر ساخت فناوری؛ زیر ساخت انسانی؛ زیر ساخت پداگوژی؛ زیرساخت فرهنگی/ اجتماعی/ ارزشی؛ زیرساخت اقتصادی؛ زیرساخت مدیریت و رهبری؛ زیرساخت خدمات اداری و نظام پشتیبانی؛ و مراحل اجرایی) تدوین گردید. میزان تناسب مدل پیشنهادی از نظر متخصصان آموزش عالی مورد ارزیابی قرار گرفت و با میانگین 32/4 از 5 تایید شد. به علاوه، مهارت، نگرش و نظرات مدیران دانشگاهی و اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی نسبت به راه اندازی دانشگاه مجازی مورد بررسی قرار گرفت و در پایان پیشنهادات و توصیه های کاربردی جهت اجرای مدل و راه اندازی دانشگاه مجازی در کشور ارائه گردید.
    کلیدواژگان: دانشگاه مجازی، فن آوری اطلاعات و ارتباطات، زیر ساخت پداگوژی
  • بهروز کافی، کامبیز حیدرزاده صفحات 51-71
    برنامه ریزی رسانه، پیام آگهی های تجاری را به افراد مناسب و در زمان مناسب منتقل می کند. برنامه ریزی رسانه شامل تصمیمات متعددی می شود: کجا، چه زمان و از طریق کدام رسانه باید آگهی تجاری را پخش و منتشر کرد همچنین هرچند وقت باید از آن ها استفاده کرد.
    برنامه ریزی کنندگان رسانه ها، نیاز توامان به مهارت های مالی و نوآوری (خلاقیت) دارند. رسانه ها پیام ها را به مخاطبان هدف می رسانند. انتخاب صحیح رسانه ها نیازمند درک قدرت رسانه ها و ارزیابی لحن مخاطبان هدف می باشد. اگر هر دو به طور مناسب و صحیح تدوین و بررسی نگردند نمی توان ارتباطی میان نام ونشان تجاری، مصرف کننده، سازمان، و مخاطبان هدف ایجاد کرد. اجرای صحیح برنامه رسانه ها،نقش اساسی در برقراری ارتباطات بازاریابی دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی رسانه، شاخص رشد یک نام و نشان تجاری، دسترسی، فراوانی، شاخص رشد یک طبقه (نوع) محصول، هزینه هزارانه، تاثیرپذیری ناویژه پیام، ضریب رتبه بندی ناویژه پیام
  • کریم حمدی صفحات 73-86
    زمانی که اشتغال به عنوان یک معضل مطرح می شود، بدون شک این نتیجه را به همراه دارد که کشور از نظر منابع انسانی به صورت بالقوه و حداقل از حیث کمیت با مشکل مواجه نیست، لذا اگر ترکیباتی فراهم آید تا طرح ها و برنامه هایی در مسیر توسعه اقتصادی کشور به اجرا درآید ( و به تبع آن نهادهای مرتبط شکل گرفته و به فعالیت بپردازند) خود به خود معضل اشتغال تاحد زیادی کاهش خواهد یافت. با توجه به نقش کیفی منابع انسانی و با عنایت به سطح دانش، مهارت ها و آگاهی های نیروهای انسانی توانمند و نقش تحول آفرین آن ها، انسان دیگر در سازمن های امروز ابزار تلقی نمی شود، بلکه سرمایه و محور تحول و بالندگی است.
    از سوی دیگر در پی جدی شدن بحث توسعه در کشورهای مختلف، تعاریف و تعابیر گوناگونی برای آن نقل شده است که بعضی از آن ها قابل تامل بوده و می تواند راهگشا باشد. به طور نمونه این که توسعه مساوی «افزایش سریع تولید ملی» و یا توسعه عبارت است از «بهینه سازی در استفاده از نیروهای بالقوه مادی و معنوی یک جامعه» می باشد را می توان ذکر کرد. بدین ترتیب و با عنایت به شرایطی که در برخی از کشورها و از جمله در کشور ما حاکم است، پرداختن به صنعت، و قبول این که توسعه صنعتی موتور محرک برای توسعه اقتصادی است محل مناقشه قرار نمی گیرد. هر چند نقش دولت نیز در این مسیر باید همواره کننده مسیر برای توسعه صنعتی کشور باشد
    کلیدواژگان: تحول، اشتغال، توسعه صنعتی، کیفیت
  • غلامرضا اصیلی، محمد مهدی رشیدی، سیدمحمد فرهادی صفحات 87-107
    فن آوری اطلاعات به فرآیند تولید، پردازش، انتقال،حفاظت و در نهایت کاربرد همگانی و مفید اطلاعات با بهره گیری از فن آوری اطلاق می گردد. فن آوری اطلاعات و ره آوردهای آن در قرن اخیر مانند شبکه جهانی،کامپیوتر، اینترنت و... و تاثیرات عمده ای در ایجاد تغییرات اساسی در جهان داشته و رقابت پذیری بیشتر سازمان ها و در نتیجه توسعه شگرف جامعه بشری از طریق کاربرد این فن آوری حادث گردیده است، که از جمله می توان به سازمان های مجازی اشاره نمود.
    رویکرد سازمان های مجازی به عنوان سازمان های پویا و ضرورت حفظ و بقا در جهان امروز نیازمند انبایش و کاربرد وسیع و گسترده دانش می باشد. در همین راستا تغییر شکل از آموزش های متداول به آموزش های غیر رسمی با به کارگیری ره آورد فن آوری اطلاعات به ویژه اینترنت، وسایل چند رسانه ای و... و تقویت خود فراگیری و مدیریت دانش از طریق توسعه آموزش های مجازی امکان پذیر گشته و پاسخگویی به تغییرات سریع و رقابت پذیری خود باعث تغییر در تئوری های موجود یادگیری یعنی فراگیرمحوری به جای معلم محوری و مشارکت همگانی در دانش، تقویت فراگیری، انگیزش بیشتر و...شده که به قول سنگه و دیگران(1990) منجر به بروز پدیده سازمان های یادگیرنده است. سازمان یادگیرنده سازمانی است که کلیه کارکنان آن به صورت فردی، جمعی و به طور مستمر افزایش سطح دانش و معلومات تلاش می نمایند. در سازمان های یادگیرنده سازمانی است که کلیه کارکنان آن به صورت فردی، جمعی و به طور مستمر جهت افزایش سطح دانش و معلومات تلاش می نمایند. در سازمان های امروزی یادگیری افزایش و کیفیت عملکرد و بهبود فعالیت ها، از طریق آموختن مستمر از تجارب فردی و گروهی به روش حل مسئله ، ازمایش و انتقال دانش به طور سریع و موثر در تمامی سطوح سازمانی میسر می گردد، به نحوی که آموختن شیوه کار به طورجدی تقویت شده و از طرف دیگر رضایت فرد را به همراه دارد.
    ریچارد کارش (2001) تبدیل یک سازمان سنتی به یک سازمان یادگیرنده را با تقویت و یکپارچگی سه محور اصلی (که از ره آوردهای تکنولوژی اطلاعات هستند) امکان پذیر می داند: 1- آموزش مجازی 2- خود فراگیری و 3- مدیریت دانش، که در این مقاله به تعریف و تبیین هر یک و نیز کاربردهای آن در ایران به جهت داشتن یک سازمان یادگیرنده پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، تکنولوژی اطلاعات، آموختن، خود فراگیری، مدیریت دانش، آموزش های مجازی
|
  • H. Nikoumaram, M.A. Abdolvand Pages 1-24
    Each Corporation should have a mission and determine it’s objective based on it’s strategic vision . The achievement of corporate objectives shiuld result in fulfillment of corporation’s mission. Objectives shiuld be the result of simultaneous analysis of firm’s resource strengths and weaknesses and its external opportunities and threats , commonly known as SWOT anslysis . Objective is the end result of planned activity , but a strategy of a corporation forms a comprehensive master plan stating how the corporation will achieve it’s mission and objectives.
    Corporate strategy deals with three key issues facing the corporate as a whole :(1) directional strategy ( the firm’s overall orientation toward growth , stability , or retrenchment ) ,(2) portfolio strategy (the Industries or markets in which the firm competes through its products and business units , and (3) parenting strategy ( the manner in which management coordinates activities and transfers resources and cultivates capabilities among product lines and business units) . these strategies are discussed in details through the article.
    Management’s art is to be a ware of different strategies and the best among alternative based on SWOT analysis.
    Keywords: Strategy, Portfolio Strategy, Directional Strategy, Parenting Strategy, Growth Strategy
  • N. Ghorechian, P. Jaafari Pages 25-49
    Nowadays information and communication technology (ICT) has transformed many aspects of our social life. One of these current transformations in educational environment is emerging virtual universities . Virtual university is an educational setting that has removed the barriers of time and distance by the power of information and communication technology (ICT) and has facilitated and accelerated access to educational opportunities according to learner’s time and style preferences . The main objective of this study was to develop a model for establishing virtual university in Iran. To do this and to clarify theoretical and conceptual dimensions of virtual university . this study has analyzed virtual universities as fourth and fifth generation of distance education . The components were extracted by reviewing the relevant literature and comparative study and the proposed model consisted of eleven components ( philosophy & goal ; theoretical foundations ; technology infrastructure ; human infrastructure ; pedagogical infrastructure ; cultural/ social/ value infrastructure ; economic infrastructure ; management and leadership infrastructure ; administration and support system infrastructure ; and implementation stages ) was developed . A questionnaire was used to determine the appropriateness of the model . The experts approved the model with an average of 4.32 out 5 . Furthermore , the faculty member’s and administrators skills , attitudes and opinions regarding to establishing virtual university have been investigated . At the end , some recommendations were made implement the model or conducting similar research.
    Keywords: Virtual University, Information, Communication Technology, Pedagogical Infrastructure
  • B. Kafi, K. Heidarzadeh Pages 51-71
    Media planning directs the advertising message to the right people at the right time . It involves many decisions ; where to advertise and when , which media to use , and how often to use them.
    Media planners need both financial skills and creativity. The media are the carriers of messages to the target audience . The correct selection of media requires a sound understanding of the media and a sound appreciation of target audiences , Unless both are identified correctly , bridge cannot be built between the brand and the consumer , the organization and its target audiences . Good media implementation is central to the role of marketing communications.
    Keywords: Media Planning, Brand Development Index (BDI), Reach, Frequency Category Development Index (CDI), Cost per Thousand (CPM), Gross Impressions, Gross Rating Points (GRP)
  • K. Hamdi Pages 73-86
    Whenever employment is brought forward as a social problem , it invariably result in the fact that the country does not encounter potentially or at least in a qualitative way any human resources . If therefore , some arrangements are made for the plans to be executed for national economic development and consequently the associated institutions and entities are formed and operated the employment problem would be decreased to a large extent. Considering the fact that human resources play a qualitative role and taking into consideration the leral of knowledge , skills and cousciousnesses of human resources (HR) and their developing roles , no human is no loger regarded as a tool or instrument but is constructed as a capital , asset and a focus of development and enhancement. On the other hand , as the subject for discussion on development has taken a serious from in different countries , many definitions and interpretations have been made for it such that some of them can be scrutinized and made to provide some guides to us. As an example , we can say that development is equal to speedily increase national production or it is equal to optimize the use of potentially material and human forces in a community . Thus , according to the requirements which govern in some countries including in our country , dealing with the industry and accepting the fact that industrial development is a driving engine for economic development , can not be disputed at all , although the role of government must also be played in such a way as true course for industrial development would be widened as extensively as possible.
    Keywords: Development, Employment, Industrial development, quality
  • R. Asili, M.M. Rashidi, M. Farhadi Pages 87-107
    The ready availability of information technology and its inherent : web , network , E-maile ….. is seen as accelerating the virtuality of work. This reflects in radical changes in the organization . However , the dynamics of the changes , in whatever form , demand appropriate ways of disseminating and assimilating knowledge . This not only suggests more flexible technologies such as multimedia , but transformation of organization into what Senge (1990) and others refer to as the learning organizations.
    Such a transformation provides a synthesis of formal and informal acquiring knowledge a learning organization is one in which people at all levels , individually and collectively are continually increasing their capacity to produce results they really care about. Because the level of performance and improvement needs lots of learning and learning to do is enourmously rewarding and personally satisfying.
    Karash (2001) says : having a learning organization needed the integration of three essential elements : “Knowledge Management” , Virtual Learning” and sehf Directed learning , which we try to define and clarify each and their application in Iran.
    Keywords: Learning Organizations, Self Directed Learning, Knowledge Management, Information Technology, Transformation, Virtual Education